Pilisborosjenőn az élet

TOP 5 futóbicikli terep

2018. augusztus 27. - újlakó1

A múltkorában (a jó múltkorában...) elcsíptem egy beszélgetést az oviban. Egy anyuka olyan terepet keresett a környéken, ahol futóbiciklizni taníthatná a gyerekét. Pilisborosjenő erős kihívásokkal küzd a témát illetően, lévén a falu útjai néha még gyalogosan is nehezen járhatók, egy 2-3 éves kezdő futóbiciklis palánta pedig már az első kőnél kedvét (vagy a gatyája térdét) veszítené. A minap eszembe jutott ez a kérdés és mivel lassan végéhez közeledik a pancsi szezon és beköszönt a bringás időszak, gondoltam, hogy megosztom a mi, utóbbi években kialakult TOP 5 listánkat.

#5: Hajógyári-sziget
Azt az ominózus augusztusi egy hetet (+/- építés és bontás) és a Gyerekszigetet leszámítva az év többi időszakában a Hajógyári-sziget kiváló futóbiciklis terep. Több okból kifolyólag került az utolsó helyre. Egyrészt a távolság, másrészt az utak minősége miatt. OK, nincs annyira messze, de azért közelebb is akad jó betonfelület. A gyalogutak viszont néhol tényleg hagynak némi kívánni valót maguk után. Mellette szól azonban, hogy van aszfaltos út is és a haladóknak murvás földút is körben a sziget szélén. Persze ha eljutunk odáig és nem téríti el a gyereket a szuper csúszdapark, a játszótér vagy a vattacukor...

#4: Papiföldek
A legközelebbi tanulópálya. Vadiújlakóknak: a falu végén, a fő úttól balra eső, újházas terület. Nagyjából az egyetlen egyenes és jó minőségű aszfalttal rendelkező rész Pilisborosjenőn. Konkrétan kettő darab utcáról van szó: a Márton Áron és az Apor Vilmos utcáról. Annak idején mi is ott kezdtük és az első méterek megtételére szerintem tökéletesen alkalmas, nem is kell ennél messzebb menni. Viszont hamar kinövi a gyerek és utána már csak a fekvőrendőrök jelentenek némi kihívást.

wp_20160218_12_06_33_pro.jpg

#3: Táborföld
Egyel messzebbi, de még mindig közeli futóbiciklis terep. A Budai úton közelíthető meg leggyorsabban. Bár a gyorsasággal azért óvatosan, mert a Budai út nagy esélyekkel pályázhatna az ország leggyatrább útja címért. Szintén vadiújlakóknak szól: Ürömöt elérve a bal kézre eső újházas lakóparkról van szó. Elsősorban hétköznap napközben ajánlott itt bringázni, amikor az ott lakók többsége dolgozik és nullához közelít az autóforgalom. Az utak kiváló minőségűek, többnyire egyenesek vagy enyhe lejtésűek, anya és/vagy apa pedig közben gyönyörködhet a házakban és a kertekben. Én legalábbis ezt szoktam csinálni, amikor arra járunk.

wp_20150216_10_58_31_pro_1.jpg

#2: Aranyvölgyi út
Amikor a 10-es út elkerülő szakasza megépült és újjáéledt az esztergomi vasútvonal, bringaút is épült az Aranyvölgyi út mellett. Ez lett az egyik kedvenc terepünk. Közel van és az út hibátlan. Ráadásul az Óbuda felőli végén bringás vasúti átkelőhely is van mini sorompóval, az ürömi végén pedig egy hosszú lejtő. Egy kisfiú számára maga a mennyország. Parkolni vagy az óbudai vasúti megállónál, a New Garden kertészet parkolójában vagy a Bóbita utcai lakóparknál szoktam. Vigyázat! A terep csak haladóknak ajánlott, mert a bringaút egy autóút mellett fut, ráadásul kétszer egy lámpa nélküli zebrán kell átkelni. Feltéve, hogy bírjuk szusszal végig. Én minden alkalommal megbánom, hogy nem vittem magammal a rolleremet.

#1: Bükkös part
Szentendre, igen. Messze van, igen. De több negatívumot nem tudok felsorolni. Az abszolút kedvenc! Tökéletes aszfalt és árnyék szinte végig, így a legnagyobb hőségben sem fog kitikkadni a gyerek. Az út egy patak mellett fut, kis hidakkal, amin oda-vissza lehet gurulni. És még mennyi mindent tartogat ez a hely! De erről majd egy következő bejegyzésben...

wp_20170102_12_14_57_pro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisborosjeno.blog.hu/api/trackback/id/tr2914204525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bjzotya 2018.08.29. 09:58:42

+1: Igaz nem aszfalt, viszont mi a solymári vártól indulva a Rózsika forrás felé a turista úton bringáztunk futóbiciklivel sokat. Előnye, hogy az autóforgalom teljesen ki van zárva és szép az útvonal is.

újlakó1 2018.08.29. 10:26:30

Azóta már nekem is eszembe jutott még egy-két jó hely.

berkesandras 2018.09.06. 12:14:03

+1 (igaz már egy fokkal izgalmasabb a terep) az Egri vár felé vezető út - előnye, hogy gyakorlatilag forgalom elől elzárt, viszonylag sík (nem emelkedős), a minősége is hellyel-közzel rendben van egy-két kátyút kivéve - a környezet azonban kárpótol :)
süti beállítások módosítása