Pilisborosjenőn az élet

Nem minden játszótér egyforma

2019. február 01. - újlakó1

M modellhelikopterezik. Amíg nem kezdte el, azt sem tudtam, hogy ilyen létezik. OK, modellekről már hallottam, na, de modellhelikopter! Aztán kiderült számomra, hogy vannak különböző méretek, márkák, robbanómotoros és elektromos, van világbajnokság és még kabinszín-trendek is. Egy egészen új világ tárult fel előttem.

Valahogy így voltam a játszóterekkel is. A játszótér az játszótér - gondoltam én, amíg nem lettem anyuka. Aztán rá kellett döbbennem, hogy bizony játszótér és játszótér között is van különbség. Nem vagyunk bigott játszóterezők. Kicsilány még csak max. a hintára és a "rugós-ügetőre" (fogalmam sincs mi a becsületes neve) ül fel, Kicsi M 5 perc alatt kipróbálja a játékokat, aztán inkább fel-alá rohangál, én meg halálra unom magam. De azért persze időről-időre mi is előfordulunk ott. Így véleményem is van róluk.

Ebben a bejegyzésben azokat a játszótereket vettem górcső alá, ahová a borosjenőiek leginkább járnak, ezek pedig a legszűkebb környezetünkben, a saját falunkban és a szomszédos Ürömön találhatók.

Pilisborosjenő:

Kicsiny falunkban egyetlen játszótér van, a falu végében. Gyerekesek körében eléggé központi helynek számít, mert pár lépésnyire van az új ovitól, a szomszédja a sportpálya, ahol tavasztól őszig zajlanak a foci edzések, szemben pedig a Jenői Faló, ahol el lehet nyalni egy fagyit vagy bedobni egy hambit. Ja, és hétvégén még a fáról is autók csüngenek, mert ott parkol minden kiránduló, aki az Egri vár vagy a Teve szikla felé kirándul.

Na, de vissza a játszótérhez! Lehet, hogy kezdek lokálpatrióta lenni, de nekem ez a kedvencem. A játékok teljesen átlagosak, semmi extra nincs benne, de alapvetően kicsik és nagyok is jól el vannak ott. Van babahinta, "rugós-ügető" (ha valaki tudja a hivatalos nevét, az ne tartsa magában!) és homokozó a kisebbeknek, csúszdák, mászókák, mérleghinta, ping-pong asztal, kosárpalánk a nagyobbaknak. Tavaly, az egyik aktív lakónak köszönhetően közösségi játszótér-felújítást szerveztek, úgyhogy a legtöbb játék rendbe lett téve, a veszélyeseket pedig elbontották. Kikerült egy csomó eszköz a homokozóba és rengeteg jármű a kismotortól a rolleren át a bicikliig. A játszóteret egyébként éjszakára zárják, mert a fiatalok... nos, hát ők itt is vannak. Szóval igaz, hogy nem a legmodernebb, hogy a hinták alatt nincs gumitégla, hogy a földön nincs egyetlen négyzetméter sem, ami egyenes lenne, de mindezeken még lehet változtatni. És remélem hamarosan fogunk is. De ez már egy másik történet...

wp_20171016_16_21_41_pro.jpg

Üröm1, a polgármesteri hivatalnál:

Ürömön három játszótér van. Vagy csak ennyiről tudok. A polgármesteri hivatal mellett van az egyik. Ez egy nagyon pici játszótér, mégis meglepően sok minden helyet kapott benne. Egészen pici gyerekkel, aki még csak most kezd játszóterezni, a legjobb! Van babacsúszda és -hinta, kisház, homokozó és egy szuper mászóka is. Kicsi M ez utóbbit nagyon szerette. A nagyobb gyerekek egy giga magas mászókával és csúszdával kell, hogy beérjék. A játszótér kuriózuma a mozgássérült hinta, amit kerekesszékesek tudnak használni. A játszótérnek két hátulütője van. Az egyik, hogy borzasztó rossz a megközelíthetősége, a környékén nincs egyetlen zebra sem, ahol biztonsággal át lehetne kelni. A másik, hogy néha az ovisokat is kihozzák ide, így az amúgy is kis területű játszótér nagyjából élhetetlenné válik. Játékok nincsenek ott hagyva pl. a homokozóban, úgyhogy érdemes felszerelkezni indulás előtt.

Üröm2, a sportpálya mögött:

Ezen a játszótéren múlt héten voltunk először. Tudtam, hogy létezik és már sétáltunk is erre Kicsilánnyal, de benn még nem jártunk. Mostanáig. Gyönyörű környezetben van és nagyon jó állapotúak a játékok. Szerintem kevesen is járnak ide, mert az útról nem látszik. Kisbabások nem sok élményt gyűjthetnek itt, mert a babahintán, homokozón és "rugós-ügetőn" (mi lehet ennek a normális neve?!) kívül nincs más, ami nekik szólna. Viszont még Kicsi M se nagyon talált magának elfoglaltságot, mert fel tudott ugyan mászni az összes mászókára, de a másik felére már nem tudott átjutni, mert oda csak egy függőlétra vezet. Ahhoz meg ő még túl gyenge. Úgyhogy maradt a jéggé fagyott és több kiló kavicsot magába foglaló óriás hógolyó vésése. Én meg szétfagytam, mert az egész játszótér árnyékban van délelőtt. Pedig olyan szépen sütött aznap a nap... Legközelebb 40 fokban megyünk és akkor majd biztos értékelni fogom a hűvöset. Ja, labdát érdemes vinni, mert a játszótér közepén van egy tölcsér! És a homokozó vödröt és lapátot se hagyjátok otthon, mert az sincs.

50279678_208694876648366_6789299506253922304_n.jpg

Üröm3, Táborföldön:

Mondhatom, hogy ez a másik kedvencünk. Ide viszonylag gyakran lecsorgunk a Budai úton. Bár benne van a pakliban az is, hogy imádok házakat nézegetni, ez pedig itt a hamisítatlan magyar Lila Akác köz. "Született feleségek" rajongóknak ez még mond valamit. Akinek meg nem, az olvassa el ezt. Szóval ez egy igen szépen rendben tartott játszótér, nagyon sok játékkal, ott hagyott eszközökkel és járművekkel. Kisbabások találnak csúszdát, homokozót és babahintát. A nagyobbaknak van több csúszdával rendelkező óriás mászóka, körhinta (vagy mi?) és rendes hinta. Kissé kedélyromboló, hogy az ürömi főút odalátszódik, -hallatszik, bár az autómániás fiúknak, mint amilyen az enyém, ez csak hozzátesz és nem elvesz az élvezetből. Mostanában fejezték be a játszótérrel szemközt a street workout park építését, úgyhogy ha valaki nagyobb gyerekkel érkezik, akit ott mer már hagyni egyedül a játszótéren, az lenyomhat egy laza edzést, amíg a gyerek kitombolja magát. Kellemeset a hasznossal. Ez számomra egyelőre a távoli jövő...

wp_20150216_10_39_11_pro_1.jpg

Ahová még járunk:

Abban a szerencsében van részem, hogy van saját autóm és abban a szerencsétlenségben, hogy nem tudok megülni a fenekemen. Úgyhogy mi messzebbre is el szoktunk kalandozni, máshol más játszótereket kipróbálni. A teljesség igénye nélkül:
- Budakalász, Omszk-tó
- Dunakeszi, Decathlon
- Hajógyári-sziget
- Óbuda, Arató Emil tér (Máltai játszótér)
- Szentendre, Bükkös part

És már nagyon régóta tervezem felkeresni a pilisszentiváni játszóteret, amiről már sok jót hallottam/olvastam. Úgyhogy nincs megállás. Irány a játszótér!

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisborosjeno.blog.hu/api/trackback/id/tr2914587300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weeyoulee 2019.03.11. 11:06:16

Rugós hinta, én ezt mondom rá. Férjem meg azt, hogy "rugópandúr".

weeyoulee 2019.03.11. 11:06:18

Rugós hinta, én ezt mondom rá. Férjem meg azt, hogy "rugópandúr".
süti beállítások módosítása