Pilisborosjenőn az élet

Hiper-szupermarket mustra

2016. január 12. - újlakó1

Hosszú hallgatás után folytatódik a "Pilisborosjenőn az élet" blog. Másfél év tapasztalatát próbálom összesűríteni az idei év első írásában. A téma: hol és mit érdemes vásárolni a környéken? Igazi hasznos olvasmány lesz minden "újlakó" számára, méltó eme internetes napló eredeti küldetéséhez. Legalábbis remélem...

Kicsi

Nem tudom, hogy más háztartásokban hogy van ez, de nálunk van a "kisbevásárlás" és van a "nagy". Kisbevásárlást többnyire hetente egyszer ejtek meg, ritkán kétszer. Ez az egy vagy maximum két shoppingolás is általában a kenyér beszerzésében merül ki. Erre a legközelebbi megoldás a kisbolt itt a faluban, a Meditop mellett, vagy a Coop a templom utcájában. A kisboltba sietni kell, mert délre általában elfogy minden pékáru. Viszont - jó falusi bolt mintájára - szinte minden van, meglepő módon még laktózmentes termékek is. A Coop most már több mint egy éve, hogy működik. Ritkán megyek oda, mert nagyon drága és az árukészlet is elég hiányos, laktózmentes cuccokat például vadászni kell. Viszont imádjuk a zsámbéki sodort kiflit, amiért néha mégis csak elvándorolok oda, na meg, hogy helyben költsem el a pénzünket, ezzel is próbálván életben tartani a falu egyetlen "szuper"marketjét. Hát, vagy felhívom M-et, hogy hazafelé hozzon kenyeret.

A nagyobb "kisbevásárlásra" két bevált helyem van. Az egyik az ürömi CBA, a másik a solymári Spar. Az ürömi CBA-ba "csak kenyérért" is be szoktam ugrani, ha éppen jövök-megyek a környéken. Itt a "Nemzetünk Kenyere" és a "Molke Aktív" jött be leginkább. Az ürömi CBA-t egy korábbi írásomban már dícsértem és a véleményem azóta sem változott. Szeretem a zöldség választékot és a minőséget is, de persze vannak félresikerült heteik, amikor inkább csak áttolom a bevásárlókocsit ezen az osztályon. Általában mindig van élő hal, de én sohasem veszek. Viszont sokféle tengeri halat is árulnak, amik jégen fekve várják, hogy haza vigyem őket. Na, ezekből szoktam is venni. Korrekt a laktózmentes és egyéb bio-reform-diétás-gluténmentes választék is. Kényes vagyok a felvágottakra, de itt lehet jókat kapni a pultból, sült császárt például szinte minden alkalommal vásárolok, ha ott járok. Amit viszont nagyon nem kedvelek az az, hogy a sajtokat hatalmas darabokra vágva árulják, pedig én szeretek inkább többfélét és kisebb darabokat venni. Néha, ha nincs időm vagy kedvem főzni, a CBA éttermében veszek ebédet magunknak. Sokfélét és finomat főznek, van napi menü is. A cukrászda sem rossz a CBA-ban, bár laktózmentes sütit nem nagyon árulnak.

A másik, viszonylag újabb keletű kedvencem: a solymári Spar. Azért is szeretek odajárni, mert mellette van a DM, van kreatív hobby bolt, virágos, gyógyszertár és kínai is. Itt egy kalap alatt mindent el tudok intézni, be tudok szerezni. A Spar a Pesten megszokott színvonalat nyújtja. Széles felvágott- és sajtválaszték (nem túl nagy darabokra vágva!), laktózmentes termékek, rengeteg pékáru, főleg péksütemény. Az egyik tejtermékes pult végében szépen felsorakoztatva a rövid lejáratú, leárazott termékek, imádok itt bogarászni és jó üzletet csinálni. A pénztáraknál a lejárat közeli pékárukból is érdemes szemezgetni. Érdekes, hogy nem sokkal messzebb van a szentendrei Interspar, ahová mégsem szeretek járni. Nem is azért, mert nagyobb és valamilyen kísérteties oknál fogva a nagyobb boltban mindig többet vásárolok, hanem mert olyan diszkontáruház jellege van az épületnek, és hiába ugyanolyan a Spar belülről, mint bármelyik másik, mégse megyek oda szívesen.

A teljesség érdekében: a solymári Spartól egy köpésre, Pilisszentiván irányában van Aldi, amiből van egy másik is a budakalászi Auchan mellett. Lidl-ből is van kettő, az egyiket a Rókahegyen átautózva, a Szentendrei út irányában érhetjük el, a másik pedig a Bécsi úton leledzik. Kihagytam valamit?

Nagy

Auchanokból nagyon el vagyunk eresztve. Az egyik Solymár felé, a másik Budakalászon van. A budakalászi nagyobb, ennél fogva sokkal forgalmasabb is, viszont idegbajt kapok az M0 felhajtónál most már szinte állandósult kocsisortól, ami a korábbiaktól eltérően délelőtt 10 után is standard, éppen ezért inkább a solymárit szoktam választani. A solymári Auchan kisebb, félreesőbb, de ebből adódóan még karácsony előtt is tűrhető volt a tömeg. Ide hordom a szelektív szemetet is, a kukák az áruház mögött vannak. Az üzletsoron itt is sok mindent el lehet intézni, meg lehet venni (gyógyszer, virág, csomagátvétel, posta stb.) és bankautomatából is van egy pár, ami bizony fontos, ha az ember lánya falura költözik, ahol nincs minden sarkon ATM. (Pilisborosjenőn csak egy darab automata van az önkormányzat oldalában.) A legtöbb laktózmentes termék az Auchanban van, csokitól a tejszínhabig mindent megtalálni, csak kell egy pár alkalom mire mindent megtalál az ember, mert a csooportosítás nem annyira logikus. Az Auchanban nem szeretek felvágottat venni pultból, mert nem találom őket frissnek és nagyon vastagra szeletelik, ezért itt maradnak a vákuum csomagolt változatok. Húsárut viszont legtöbbször itt veszek. A zöldségválaszték itt a legszélesebb.

Egy időben rákaptam a bécsi úti Tesco-ra. Korábban ki nem állhattam a Tesco-t. Nem is tudom, hogyan keveredtem oda. Talán a Jysk-be mentem, ami mellette van és egyúttal elintéztem a kajavásárlást is? Valószínűleg így történhetett. A kellemes csalódásra viszont határozottan emlékszem. Ahhoz képest, hogy Tesco, minden rendezett, tiszta, feltöltött polcok és kedves pénztárosok vártak. Egy-két alkalom után azonban rá kellett jönnöm, hogy a lejárt termékeket ellenőrző kolléga vagy kollégák nem végzik valami jól - ha egyáltalán végzik - a munkájukat. Ugyanis több alkalommal sikerült lejárt dolgot vennem. Míg a tejtermékek esetében általában rutinból megnézem a lejáratot, az elősütött pékárunál nem nagyon jutott eszembe... A másik idegesítő dolog pedig az a rengeteg dolgozó, akik az online vásárlásokhoz szedik össze a cuccokat. Tele van velük a bolt, alig lehet tőlük néha közlekedni. Ezért aztán a hirtelen fellángolást követően már csak távolról szeretjük egymást a Tesco-val. Zabkásáért néha kénytelen vagyok elugrani, mert az viszont nagyon bejött. A Tesco sajátmárkás változata. És fontolgatom, hogy ha elfogy a hűtőből a savanyúság, akkor oda megyek újabb készletért, mert a savanyúságos pult az egyszerűen fantasztikus, legalábbis a kirakat és az illat-marketing engem meggyőzött.

Az Intersparról már írtam, ami Szentendre szélén, a Pomáz felé vezető út elején, az OMV benzinkút után van. Metro is akad, a Lupa-sziget elágazásánál van a bejárata. Hiányzik valami?

Záró mondat(ok)

A szubjektivitás a témából adódóan elkerülhetetlen, de senki ne hagyja, hogy a véleményem bármilyen irányban is befolyásolja. Tessék felderíteni a terepet és saját tapasztalatokat gyűjteni! Megosztani ér. Fényképek most nem ékesítik írásomat, de ha bárkinek hiányérzete támadt emiatt, ne habozzon reklamálni. De várjunk csak! Egyet mégis csak közlök... Aki ilyet akar látni, annak az ürömi CBA-ba kell beugrania egy kis kenyérért.

wp_20151130_12_17_55_pro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisborosjeno.blog.hu/api/trackback/id/tr998237884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bjzotya 2016.01.12. 14:44:54

A nagy részét a leírtaknak csak megerősíteni tudom. :-)

Nekünk az alábbiak a tapasztalatok:
Ürömi CBA
Kis és közepes bevásárlásokhoz.
Árfekvés: közepes
Előnyök: a pékárujuk nagyon rendben van, viszonylag nagy választék, közel van (legalábbis autóval), gyakorlatilag útba esik jövet menet. A felvágottas és húsos rész szintén rendben van.
hátrány: szinte mindig eggyel kevesebb pénztár van nyitva mint kellene és a pénztárosok sebessége pl az ALDI-hoz képest eszméletlen lassú, a szokásos lejárt cikkekkel kapcsolatos trükközés Az eladók nagy része kedves, de van akit eltiltanék a kereskedelmi munkától, annyira gyatra a stílusa (főleg pénztárnál dolgozókról beszélek) A zöldséges pultnál a választék megfelelő, de a minőséget mondjuk egy piaccal nem érdemes összehasonlítani.

ALDI: kis és közepes bevásárlásokhoz
Mi a solymári jártunk ki egy időben, de az utóbbi időben rászoktunk a III. kerületire. meglepő, de közelebb van a solymárinál!
Árfekvés: jónak mondható
Előnyök: a szokásos aldis minőség és választék, mindig frss termékek, nincs trükközés, nagyon kedves kiszolgálás, gyors pénztárak
Hátrány: sok a sajátmárkás termék, bizonyos termékköröknél épp ezért szűk a választék, talán csak ennyi.

PBJ-i Coop: összesen egyszer voltunk. Alapvetően rendben van a bolt.
Előny: nagyon közel van akár gyalog is
Hátrány: talán annyi, hogy a zöldség-gyümölcs rész elég gyatra volt, mikor ott jártunk

Auchan: ugyanez teljesen a vélemény, amit leírtál. Nagybevásárláshoz ideális, a solymárit preferáljuk, könnyebb megközelíteni, nincs akkora tömeg. Van gyógyszertár és szelektív gyűjtő is.

Bécsi úti Tesco: szigorúan csúcsforgalom mentes időszakban, különben sose jutsz haza :-) Habár a körforgalom átadásával sokat javult helyzet. Nagy a választék, tiszta és a friss árujuk is rendben van. Amolyan budai "uraknak és úrihölgyeknek" is megfelelő áruház. :-) Szóval igényesebb, mint egy átlag Tesco. Ja és nem beszélve arról, hogy van egy elég frankó játszóház is benne, mi sokat megfordulunk ott, mert a gyerkőc nagyon szereti.

Bónusz: a korábbi írásod alapján benéztünk az ürömi kisboltba és vásároltunk is egy fácánt, nagyon finom leves készült belőle. Szóval ha vadhús, akkor ürömi kisbolt. A hölgy is nagyon segítőkész volt.

Nagyjából talán ennyi.

berkesandras 2018.04.12. 22:11:38

Kicsivel több, mint két év távlatából írok :) Először is gratulálok a bejegyzéshez, ez az egyik kedvencem! Nagyon sokat segített ez is és az egész blog Pilisborosjenő megismerését.

Két dologgal egészíteném ki/aktualizálnám a bejegyzést:

- Lidl-ből van még egy harmadik, ami a Huszti úton van. Ez a Bécsi útról a Bojtár utca felé kanyarodva érhető el. Előnye, hogy nagyon közel van hozzá még egy ALDI és egy Penny Market is (akinek ez fontos).
- A másik, aktualizáló megjegyzés is a Lidl-lel kapcsolatos: a posztban szereplő ürömi CBA is egyike azoknak, amelyek LIDL-lé alakulnak, így ez az üzlet is hamarosan LIDL lesz (várhatóan 2018 nyarára).

újlakó1 2018.04.14. 22:47:43

@berkesandras: Kedves András! Mindig jól esik, ha visszajelzést kapok olvasóktól. :) Főleg, ha hasznosnak vélik a blogot. ;-) Korábban már kommenteltél, hogy ide fogtok költözni, gondolom ez azóta megtörtént. :)

berkesandras 2018.04.16. 17:17:44

@újlakó1: Igen, már mi is borosjenőiek vagyunk, a "déli oldalon" lakunk a lovardával szemben :) Mi is most várjuk feleségemmel a mi kis "újlakónkat", aki májusban érkezik! :) Ezúton is gratulálok a picihez, és jó egészséget kívánok neki és az egész családnak!
süti beállítások módosítása