Pilisborosjenőn az élet

Falupiac

(múltbéli események alapján)

2014. július 04. - újlakó1

Becsszó nem voltak nagy elvárásaim. Direkt mondtam M-nek, hogy inkább én viszem a gyereket a kis hordozóval, mert szerintem szűkös lesz a hely...

Még mielőtt ide költöztünk, emlegette M, hogy Borosjenőn van egy falupiac. A költözés alatt, ahogy ide-oda furikáztunk, a Budai úton lévő Iparos Kocsma névre hallgató szórakoztató egység homlokzatán láttam a feliratot: Falupiac - A százéves. Aha, tehát itt van! Aztán az első felfedező séta alkalmával a Budai út 36. szám alatt, egy barna ajtóredőnyös házon láttuk kirakva ezt a táblát. Azóta sem tudom, hogy miért a kocsma falán van a felirat, amikor a piac jó pár házzal odébb van.

WP_001440.jpg

Hetekig készülődtem a nagy piac látogatásra, mert valami mindig közbejött. Kb. 1 hónap után jutottunk el végül. Már messziről látható a hirdetőtábla, amit az út "majdnemközepére" tesznek ki és amin az áll, hogy őstermelői piac. Egyre izgatottabb lettem, ahogy közeledtünk. A bejárat két oldalán paradicsom- és paprika palánták. Odabenn pedig fantasztikusan széles kínálat és igazi nyüzsgés... A pilisborosjenői piacnak 2, azaz kettő darab állandó árusa van. A valaha talán kisboltként funkcionáló helyiségben bal kéz felől egy zöldség-gyümölcs árus, szemben pedig a kecskesajtos-tejes-kencés. Minden második (páros) héten a piac megtelik, a harmadik, még üres sarokban egy húsos árulja portékáját: kolbászokat, szalonnát, szalámit, tepertőt, tojást. Miután szemügyre vettük az árakat, megnéztük mi hol olcsóbb... Szóval az egyetlen zöldségesnél vettünk leveszöldséget, majd átverekedtük magunkat a húsoshoz és vettünk csemege- és cserkész kolbászt. Mikor már úgy éreztük, hogy lejártuk a lábunkat, tova indultunk. Vacsorára megkóstoltuk a kolbászokat. A csemege kolbász fincsi volt, a cserkész egy kicsit túlfüstölt, de pár nap alatt mindkettő elszublimált.

Az egészben az a legnagyobb poén, hogy tulajdonképpen minden van, ami a hirdetőtáblán szerepel: kecskesajt, tojás, füstölt húsáru, savanyúság, lekvár, méz, gyümölcs és zöldség. Kicsi, borosjenői, de a miénk. Szeretjük és azóta is néha betérünk. Pénteken 17-19.30-ig Falupiac!

WP_001646.jpg

WP_001647.jpg

WP_001644.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisborosjeno.blog.hu/api/trackback/id/tr336474303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabaderdőbeli 2018.07.19. 15:52:38

Szia! Azóta is jársz a piacra? Mi a helyzet vele 2018-ban?

újlakó1 2018.08.29. 10:34:49

@szabaderdőbeli: Szia! Ne haragudj a késői válaszért! A falupiacon ezer éve voltam utoljára, de néha járok arra és a helyzet ugyanaz, igaz a helyiség nem is ad túl sok lehetőséget a bővülésre. Talán egy másik helyen, talán ha valaki felkarolná a dolgot... Ha vidéki piaci hangulatra vágyom, akkor a vörösvári piacra megyek, feltéve, hogy képes vagyok felkelni és kellőképpen korán kiérni.

carlina 2020.04.02. 12:17:11

Klassz írás. :) Tájékoztatásul: még most, a karantén idején (2020. április) is változatlanul működik a piac.
süti beállítások módosítása